„Olasz kulturális klub a DMJV Idősek Házában" Iskolai közösségi szolgálat középiskolások részére

A program célkitűzései:

 • A középiskolában (Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium) tanuló, önkéntes munkában résztvevő diákok személyiség- ill. készség-, kompetencia fejlesztése valamint toleranciaszintjük, konfliktuskezelő-képességük fejlesztése.
 • Debreceni Egyetem hallgatói gyakorlati helyének biztosítása, munkájuk mentorálása, szakmai kompetenciájuk fejlesztése
 • Generációk közötti párbeszéd, szolidaritás és együttműködés erősítése
 • Egymástól való kölcsönös tanuláson keresztül az idősebbekről alkotott előítéletek megszüntetésének elősegítése
 • Az aktív idős élet feltételeinek erősítése, amely a társadalmi, kulturális, civil életben való aktív részvételi lehetőséget teremt és széleskörű lehetőséget kínál közösségi munkára, kreativitás kibontakoztatására, ezzel is segítve az idősekről alkotott szemlélet pozitív változását.
 • Az olasz nyelv és kultúra megismerése

A program célcsoportjai:

Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium (Debrecen) diákjai, valamint közvetten felsőoktatásban tanuló Debreceni Egyetem hallgatói (művelődésszervező, andragógus, olasz szakos bölcsész stb.), időskorú önkéntesek.

A program várható eredményei/indikátorai

 1. 100 fő időskorú bevonása a projektbe a projekt időtartama alatt.
 2. 20 fiatal önkéntes (10 fő iskolai szolgálatos, 10 fő egyetemi hallgató) bevonása a projektbe
 3. 5 fő időskorú önkéntes bevonása a projektbe
 4. 10 alkalommal „Olasz kulturális délután" megrendezése a projekt ideje alatt

A program időtartama: 12 hónap
A projekt ideje: 2014. január 01. - 2014. december 31.

A program megvalósulásának helye:

DMJV, Idősek Háza, Debrecen Pallagi út

A program tevékenységei:

„OLASZ Kultúra estek" megszervezése és lebonyolítása havi 1 alkalommal, alkalmanként 3-4 órában.

A tevékenységek módszertana:

A programon résztvevő fiatalok (diákok és hallgatók) valamint az időskorúak kooperatív tanulás keretében, interaktív együttműködéseken, közös beszélgetéseken, megtanulják, hogyan viszonyuljanak egymáshoz, ami elősegíti a generációk közötti megbecsülést és elfogadást.

Eddigi tevékenységeink:

2014. Január 22-én, szerdán a DMJV Idősek Háza adott otthont az Ifjúsági Karrier Központ által szervezett programnak. Olaszország iránt elkötelezett Csokonais fiataljaink bemutatták az otthon lakóinak ezt a gyönyörű országot, az ő szemüvegükön át. Ezen az első találkozón csapatépítő játékokkal hoztuk össze az otthon lakóit és a kamasz olaszos ifjakat. Volt sok nevetés, izgalom, közös ének és filmvetítés. A program sikerességére való tekintettel: ezen túl havonta egy alkalommal a DMJV Idősek Házába visszük Olasz Klub-unkat.

bemutatkozas

2014. Február 26-án, szerdán a Farsang jegyében jelmezbemutatót tartottunk közösen az idősek, a Csokonai Gimnázium diákjai és az Egyesületünk munkatársai. Ezután a Hosszúpályi Irinyi János Általános Iskola diákjai léptek fel mazsorett, cha-cha-cha, és samba táncokkal. Ezt követően Luca Balduccio tanárúr és az olasz szakos diákjai közösen énekeltek pár számot, majd egyénileg Luca tanár úr folytatta a zenélést, mely megmelengette (nem csak) az Idősek szívét. A végén láthattunk egy cigány táncot, majd a buli folytatódott este 20-ig szintetizátoros magyar zenés esttel.

farsangi-buli

2014. Március 26-án, szerdán Filmvetítés volt, a film címe a Mamma Mia!, romantikus vígjáték, az ABBA együttes dalaira épült, s közülük egytől kölcsönzi a film címét. A filmet Skopelos és Skiathos görög szigeteken forgatták híres színészekkel: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard, Julie Walters és Amanda Seyfried. Az idősek, jól szórakoztak, és garantált volt a film sikere.

filmdelutanmamma-mia

Luca Balduccio tanárúr műsorszáma:

 Mazsorett csoportunktól egy kis ízelítő:

 Farsangi mulatozás:

 További tervezett tevékenységek:

 • Főzőcske: Olasz ételek és magyar tradicionális ételek (nagymamák főztje) receptjeinek összegyűjtése, kóstolója.
 • Művészettörténeti délután: Olaszország tájainak, városainak, nevezetességeinek bemutatása, úti beszámolók, saját élmények elmesélése, megosztása illetve az idősek bemutathatják személyes múltjának egy-egy eseményét, életútját, hogyan élt meg egy történelmi eseményt.
 • Filmvetítés: Az olasz kultúra és mentalitás megismerésére olasz, régi klasszikusok, vagy az elmúlt évek nagysikerű olasz filmek közös megnézése, majd beszélgetés a filmről.
 • Zenés estek: Közösen olasz zenék hallgatása, ahol lehetőség van közös tánctanulásra is.

A program a CEIPES Hungary Egyesület szervezésében önerőből valósul meg.