14970878 1229377760437825 915491124 o


Pályakezdőként, friss diplomásként, vagy akár még egyetemistaként is biztosan sokat foglalkoztat a gondolat, hogy mi lehet azoknak az embereknek a titka, akik kilépve az iskolapadból, alig pár nap, vagy pár hét keresgélés után máris menő munkahelyen vannak! Az alábbiakban az ő titkaikból kapsz egy kis ízelítőt.

A sikeres emberek:


1. Terveznek
A sikeres emberek, a hatékony álláskeresők mögött komoly tervezői rutin áll. Tisztában vannak vele, hogy a nagyobb cél érdekében folyamatosan kisebb feladatokat kell eltervezni, majd megvalósítani. Már maga a tervezés folyamata is pozitív gondolatokat indíthat el benned, amely motiválóan hat, és segít, hogy könnyebben, gördülékenyebben vedd a felmerülő akadályokat. Nem csak a munkakereséssel kapcsolatban kell tervezned - az egész életedre! A megfelelő tervezés egy kis gyakorlással napi rutinná válhat, amely rendszerességet és produktivitást visz az életedbe, megsokszorozva az idődet és a hatékonyságodat.


2. Nem vesztegetik el a szabadidejüket
Akár az egyetemi évek alatt, akár a nyári szünetben, de folyamatosan foglalkoznak valamivel. Egy percig sem unatkoznak, a nap minden óráját hasznosan, produktívan töltik el. Fontos tudni, hogy a szabadidő eltöltése is komoly szervezést igényel. Ki kell alakítani a szokásokat, az ismereteket igénylő, különböző szabályokat és célokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a szabadidő betöltse valódi funkcióját, vagyis a rekreációt. Legyen az olvasás, írás, festés, futás; a lényeg, hogy ne unatkozz!


3. Ismerik a három másodperces szabályt
Biztosan te is hallottál már arról, hogy három másodperc elég ahhoz, hogy egy emberről véleményt formáljunk. Éppen ezért a munka világában különösen fontos a külső megjelenés. A ruha teszi az embert - szokták mondani viccelődve, de mindenki tudja, hogy minden viccnek a fele igaz. „Evolúciós perspektívából a fizikai vonzerő fontos és meghatározó tényező: ez gyakran ösztönző erő a reproduktív kapcsolatok fejlődése szempontjából. Az első interakciót motiváló vonzerő nélkül több potenciálisan jelentős kapcsolatot egyszerűen el lehetne felejteni. Ez a perspektíva feltételezi, hogy az emberek (és sok más faj) alkalmazkodnak a fizikai vonzerő jelzéseihez, mint a termékenység és a reprodukciós lehetőség jelzéseihez." (Manusov-Patterson, 2006) Fontos, hogy a ruhák, amelyeket viselsz, könnyed eleganciát és letisztultságot sugározzanak. Kimondva-kimondatlanul a munkáltató - főleg, ha magasabb pozícióról van szó - már a jelentkező külső megjelenése alapján könnyedén le tudja vonni a konzekvenciát arról, hogy a munkavállaló alkalmas-e a meghirdetett pozícióra.

4. A testükkel is beszélnek
Terveztél, hasznos dolgokkal töltötted a szabadidődet, kialakítottad a saját stílusod és ruhatárad, majd ott vagy a végső célnél: az állásinterjún. Fontos, hogy a verbális kommunikáció mellett - amit mondani sem kell, hogy mennyire fontos -, non-verbális kommunikációdra is figyelj. Hiszen ennek nagyobb része tudat alatt zajlik, ám rendkívül látványos. Már pusztán a testtartásoddal is üzensz a világnak: magabiztos vagy? Esetleg zárkózott vagy szorongó? Fontos tehát, hogy húzd ki magad! Ne állj/ülj görnyedt háttal. Ne gesztikulálj túl sokat - ezzel ugyanis áteshetsz a ló túloldalára, és ellenszenvet válthatsz ki az interjúztatóból. Tartsd a szemkontaktust, ezzel tudod megmutatni, hogy bízol magadban! Ne nevetgélj, ezzel ugyanis nem a feszültséget oldod, sokkal inkább komolytalanságot fogsz vele sugározni.

+1
Legalapvetőbb feladat, mielőtt fejest ugranál a munka világába, hogy ismerd meg önmagad. Fedezd fel, hogy ki is vagy valójában, tudd, hogy mik az erősségeid és a fejlesztendő területeid. Ehhez nyújtanak segítséget a honlapunkon elérhető önismereti tesztek, amelyeket __ találsz. Ha pedig személyes segítségre van szükséged, jelentkezz nálunk bátran! Mi segítünk, hogy Karriert építhess, méghozzá Könnyedén!